Jakt på grillad kackerlacka

Bakom alla moppar döljer sig ett myller av marknadsstånd.

Två dagar i veckan, varje måndag och torsdag, är det marknad i Ban Phe. Halva marknaden utgörs av mat av alla de slag och resten är kläder, skor, vapen och diverse krimskrams. Utanför marknaden finns ett fåtal bord där besökarna kan äta den mat de handlat och det är många måndagar och torsdagar som vi antingen ätit där eller tagit med oss mat hem. Givetvis köper vi alltid för mycket mat eftersom det är väldigt billigt och det finns så mycket som vi vill prova. En del grejer har varit hur goda som helst, andra har smakat pyton. Vissa grejer har vi inte vågat prova alls.

Grodorna ligger tillagade på rygg och mannen delar en groda för att göra sin speciella rätt av dem.

Marknaden i Ban Phe är väldigt välbesökt och speciellt i den del där maten finns är det extremt trångt. Det tenderar att bli ganska svettigt.

Trängsel på marknaden.

 

Spett med olika sorters korv och bullar som smakar fisk, bland annat.

I måndags hade vi ett speciellt uppdrag under vårt marknadsbesök. Max hade förklarat för oss att han ville prova grillad kackerlacka och det kunde vi ju inte neka honom. Vi har vid tidigare marknader tittat på de grillade krypen och förfasats över att äta dem men nu hade han bestämt sig. Vi letade länge och väl och hittade till slut en kvinna som sålde allehanda kryp.

Max kollar in larverna.

Det låg stora kackerlackor på en tallrik och simmade i någon sorts sås. Det såg inte alls speciellt trevligt ut och kvinnan lyckades med diverse tecken att förklara för oss att krypen måste skalas och därefter lagas till i någon maträtt. Max uttryckte sin besvikelse när han insåg att han inte skulle få knapra på någon kackerlacka.

”Ska det vara så svårt att hitta kackerlacka så vill jag inte ha någon!”

Vi har lovat att vi ska försöka hitta grillade sådana när vi kommer till Bangkok. Får se om han fortfarande vill prova då.

Värdelös fyrhjuling tog oss inte uppför berget

Varje gång vi sett en fyrhjuling har Max tjatat om att få hyra en. Så igår gjorde vi slag i saken. Vi lämnade sarengen hemma och drog iväg med en fyrhjuling och en vanlig skoter. Jimmy konstaterade efter någon kilometer att den var svag och dessutom vobblade ganska mycket om det gick snabbare än 40 kilometer per timme.

En helt värdelös fyrhjuling.

Vi tog oss genom Ban Phe och stannade för att köpa vatten. Sen vägrade fyrhjulingen att starta. Jimmy lämnades på en bänk och jag tog både Max och Milla på skotern för lite äkta thaistyle-körning, ett barn framför och ett bakom. Vi körde tillbaka till uthyraren och förklarade problemet, hon lovade en mekaniker om tio minuter och skrev sitt telefonnummer på en lapp, om vi skulle få fler problem. Mekanikerna dök upp samtidigt som vi kom tillbaka till Jimmy och efter tio minuter hittade de problemet. Jimmy tyckte det var väldigt pinsamt när de förklarade för honom att stoppknappen inte fjädrar ut automatiskt när fyrhjulingen stängs av utan måste tryckas in en gång till. Sen gick det bättre att starta den.

Utsikt över Ban Phe från ett litet berg.

Bakom Ban Phe finns några små berg som vi tidigare försökt åka upp i med sarengen. Den orkade knappt halvvägs och därför var målet givet nu när vi hade en skoter och en fyrhjuling och bara var två personer på varje. Uppför det första berget gick ok, sen lämnade Milla och jag Jimmy och Max halvvägs upp för det andra eftersom Jimmy inte litade på att fyrhjulingen skulle orka. Milla och jag tittade på en utsikt till och såg då även det första berget.

Trots det disiga vädret anar man piren i Ban Phe ute i vattnet.

Efter lunch beslutade vi oss för att lämna tillbaka fyrhjulingen. Istället tog även Jimmy en skoter och sen åkte vi på upptäcktsfärd resten av dagen.

Så här ser vårt hus ut där vi bott i snart tre månader. Det ser inte så stort ut men det finns tre sovrum, två toaletter, ett pyttelitet kök och ett vardagsrum. Det har absolut funkat!

Hemresan närmar sig. Idag beställde vi taxi till Bangkok, den hämtar oss klockan 8 på måndag.

Kommentarer inaktiverade.