Festivalyra i Ban Phe

Festival i Ban Phe.

Under veckan som varit har det pågått en festival i Ban Phe. Det innebär en extra marknad, livemusik, ett skraltigt tivoli och massor av mat. Man skulle kunna tänka sig att den vanliga måndagsmarknaden skulle tömmas på folk men så var inte fallet. Vi åkte förbi både festivalmarknaden och den vanliga marknaden och på båda var det knökfullt med folk. Max och Milla är mest begeistrade över tivolit. Hela tivolit är en hoppborg, en pytteliten berg-och-dalbana, ett litet tåg på räls och en rostig karusell.

Matilda, Max och Milla väntar på att åkturen ska starta. Det gör den inte förrän hela tåget är fullt.

Berg-och-dalbanan är enligt barnen en höjdare. Det kostar 30 baht att åka och hur många varv åkturen innebär är oklart. Första gången var det fyra varv, andra gången sex varv och den tredje gången sju varv. Sista åkturen i kväll var sju varv, när tåget hade stannat gick tågskötaren genom tåget och släppte loss säkerhetsbommarna, utom på Max och Milla. Han vinkade dessutom tillbaka Matilda, deras kompis, och lät dem åka ett par extra varv. Max kom nedskuttande efteråt och berättade stolt att de fått åka tolv varv. Precis när de kom ner snubblade en kille över lite sladdar på marken, det blixtrade till lite och sen försvann strömmen till hoppborgen. Den sjönk ihop som en ballong med pyspunka och de barn som hoppade just då blev snabbt utkallade av sina föräldrar. Tåget som gick på räls förbjöd Jimmy på en gång barnen att gå i närheten av eftersom elen till tåget gick genom rälsen. Max och Milla har en tendens att snubbla lite här och var och de hade säkert lyckats lägga sig raklånga över spåret och grillats lite snyggt sådär. Thailändsk elsäkerhet när den är som bäst.

På festivalen kunde man köpa supergoda revbensspjäll och lite annat smått och gott. Dessutom fanns öl i treliterskranar som ställdes på bordet. Självklart var vi tvungna att prova det.

Milla, Jimmy, Max, Annika och Matilda på festivalen. Notera påsarna med pepsi framför Milla och Matilda, försäljaren ville behålla flaskorna för pantens skull.

 

Förutom mat, marknad och tivoli har det även visats upp galet pimpade bilar. Det är pick up-liknande bilar där hela flaken gjorts om till ljudanläggningar. När sju bilar stod och poppade för fullt fick de en ravefest att kännas som lite soft bakgrundsmusik. Basen vibrerade i hela kroppen, Milla höll för öronen men Max tyckte det var ballt och ville helst stanna kvar och titta på film på ett av flaken.

Det är en lång festival, ända tills på fredag håller den på. Men det är kul för oss att det är just nu så att det händer något i stan. Vi har hållit oss ganska mycket i och kring Ban Phe de senaste dagarna eftersom jag håller på att sy upp lite kläder hos en skräddare och har provningar lite då och då. Därför har vi för första gången sedan vi kom till Ban Phe besökt en lekplats.

Lekplats i Ban Phe.

Vi släppte lös Max och Milla och satt själva kvar i sarengen och tog det lugnt. Vi insåg när de for runt som tokiga att de nog saknat att få vara på en lekplats. Det var ingen dålig lekplats heller så där lär vi få försöka stanna till fler gånger. Fast vi tänkte på underlaget när Max lekte apa och hängde och dinglade utanför någonstans. Hemma är det ju alltid gummi eller speciellt grus under. Här står lekställningen direkt på betong. Ramlar de ner och slår sig så slår de sig rejält helt enkelt.

I morgon ska vi till Mae Rumphueng, grannstranden, och slappa, sola och bada. På fredag hämtar taxin oss klockan 07 för att köra oss till den kambodjanska gränsen. Vi måste genomföra en klassisk visa-run för att få två veckors visum till. Det är precis så många dagar vi behöver för i morgon, torsdag, är det bara två veckor tills vi påbörjar hemresan. Helt sjukt vad tiden gått fort.

2 reaktion på “Festivalyra i Ban Phe

  1. festivalen var bara i en vecka så min lillebror kunde inte komma för han var på sjukhus:(